Szicília színe-java: pisztáciakrém, pesto és más hasonló remekek

Drago tonhalTenne egy kis kulináris utazást Szicíliába? Nálunk mindent megtalál a pecorino sajttól a Nero d’Avola borig, és a pisztáciás finomságokból sem szoktunk kifogyni!

Ha Szicília, akkor Keresztapa, Etna és persze gyönyörű tengerpartok, de vajon mi a helyzet a gasztronómiával? Bár az olasz szigetek egyikeként tartjuk számon, a szicíliai konyha korántsem csupa pizza és tészta, hanem egy izgalmas ízkavalkád, amin érződik többek között az arab, a spanyol, a görög és a francia hatás. Vegyük sorra, mi mindent érdemes megkóstolnia, ha a szigeten tervez tölteni egy kis időt vagy egyszerűen csak rendelne tőlünk néhány hamisítatlan szicíliai remeket!

 

Az étkezések nyitánya: előételek

Hajlamosak vagyunk a könnyű fogásokkal azonosítani a mediterrán világot, ám a szicíliai előételek között számos olajban sült finomságot találunk. A legismertebb, a mára street foodként is hódító arancini egy töltött rizslabda, ami hol szabályos gömb, hol kúp formában készül. A töltelék lehet szicíliai aszalt paradicsom, darált hús és sajt is. Utóbbiban kifejezetten erős a sziget, a legjellegzetesebb a pecorino sajt, de a ragusano és a ricotta is olyasmi, amit érdemes megkóstolni.

Tésztaételek minden mennyiségben

Az első fogás rendszerint valamilyen tésztaétel, ezek közül a pasta alla Norma az egyik leghíresebb, egy sült padlizsánnal, ricottával, fűszeres paradicsommártással készülő spagetti. Bár a padlizsán gyakran bukkan fel a szicíliai fogások összetevői között, a tésztát előszeretettel társítják hüvelyesekkel is. Szintén lehet első fogás egy jó rizottó, amit különféle zöldségekkel variálnak a szicíliaiak, így például zöldborsóval, articsókával, brokkolival.

Természetesen a pizzákról is említést kell tennünk, ezek lágyabb és vastagabb tésztából készülnek, mint máshol, a feltéteket illetően pedig igazán színesek, igazi ízbomba például a Mamma Mia pisztácia pestoval készített változat. Különlegesség a szigeten a sfinciuni, emellett ott a számtalan ízesítéssel készülő lepénykenyér, a focaccia is.

Főételek egyenesen a tengerből

Sziget lévén egyértelmű, hogy Szicíliában a tengeri ételek is a hagyományos konyha részét képezik. A főételek között gyakran szerepel kardhal, tintahal és egyéb friss halak, ezeket rendszerint grillezve, salátával, kenyérrel vagy kuszkusszal fogyasztják. Specialitás a sardi a becceficu, egy töltött szardíniatekercs, amit többek között fenyőmag és olívabogyó tesz különlegessé. Friss hal híján sincs ok aggodalomra, ott van például a Drago tonhal, ami számtalan variációban kerülhet a tányérokba.

Amennyiben nem rajong a halakért, jó hír lehet, hogy a szicíliai főételek között számos borjúból készült fogás is akad, ilyen a Scaloppine vagy az Involitini alla Siciliana, ez utóbbit padlizsánból is előszeretettel készítik. Szintén helyi specialitás a purpetti, ami lényegében paradicsommártásban főtt húsgombóc, de a sziget lakói gyakran esznek a bárányt, sőt, nyulat is.

Nassolnivalók szicíliai stílusban

modicai csokoládé

Ha csak egyetlen desszertet lehetne kiemelni a sok közül, a szicíliai cannoli a sziget igazán jellegzetes finomsága, ami egy henger formára sütött, töltött tészta. A töltelék lehet ízesített ricotta, de pisztáciakrém, mandula és modicai csokoládé is, ami egyébként önmagában is kötelező tétel az édességek rajongói számára.

A klasszikus nassolnivalók között szerepel még a cassata és természetesen a fagylalt, amit - akár hiszi, akár nem - briósban szolgálnak fel a cukrászdákban. Az édességek összetevőit gyakran gazdagítja marcipán, kandírozott gyümölcs és persze említést kell tenni a szicíliai citromlekvárról is, melynek különleges zamatát az adja, hogy a gyümölcsöket héjjal együtt rakják el. Érdekesség, hogy a sütemények és pékáruk töltelékébe olykor még édes Marsala bor is kerül.

Italkülönlegességek, mint az ételek kísérői

Messina sörOlasz gasztronómiai séta jellegzetes borok nélkül? Azt már nem! A testes vörösek leghíresebb képviselője a Nero d’Avola bor, és bár rendszerint ezekkel társítjuk a szigetet, valójában a fehérszőlőből készült italok között is akadnak specialitások. A Grecanico bianco, a Fiano és a Grillo bor is megér egy pohárnyi „bűnös” élvezetet az étkezések alkalmával.

Szerencsére Szicíliában azok sem maradnak alkoholos ital nélkül, akik inkább a söröket kedvelik, hiszen ott a tengeri sókristályokkal megbolondított Messina sör. Ami még nem maradhat ki az italkülönlegességek felsorolásából, az a desszertitalok remeke, a Limoncello, azaz citromlikőr, ami az étkezések méltó zárása lehet.

Szívesen látná a saját konyhájában mindezeket? Fedezze fel webáruházunk kínálatát, melyben szicíliai termékek egész sora várja Önt is!

Vásárlóink véleményei: