Raguvariációk, cantuccini és chianti, avagy a toszkán konyha csodái

cantucciniA hamisítatlan toszkán hangulatot a régió gasztronómiai remekeivel tudja otthonába varázsolni. Íme a különféle raguk, a cantuccini, a chianti és többi ínyencség!

Toszkána az a különleges hely Itáliában, ahol a legnépszerűbb élelmiszerekből sem vált ipari tömegtermék, ahol a kézművesség a mai napig meghatározó és épp ez ad sajátos karaktert a gasztronómiának. A szegénységből született, egyszerű ételek mára a világ minden táján ismert ínyencségekké avanzsáltak, és a mi termékpalettánknak is fontos részét képezik. Tegyen velünk egy utazást, nézzük meg együtt, milyen érdekességek színesítik a toszkán konyhát!

Izgalmas helyi kenyerek és ízesítők

Toszkánában megdöbbentően sokféle kenyérfélét hívott életre a valaha volt szegénység, a pékárunak a mai napig szinte minden étkezésnél van helye. Talán a leghíresebb a pane sciocco, melynek érdekessége, hogy só nélkül készül, mégpedig azért, mert az a kora középkorban igen drága kincs volt. Szintén közkedvelt az olívaolajban pirított, finomságokkal megpakolt bruschetta, de a régióban a szikkadt kenyér sem holmi maradék, hanem a panzanella, azaz a kenyérsaláta alapja.

Klímájának köszönhetően Toszkána az olajtermelés egyik jeles képviselője, a hidegen sajtolt olívaolajat kifejezetten sokoldalúan használják a régióban. Ám nem csak ezzel ízesítenek szívesen, ott a bazsalikom, az oregánó és a kakukkfű, de meg kell említeni a San Gimignano „vörös aranyaként” is ismert sáfrányt, ami szintén meghatározza a toszkán fogások ízvilágát. Talán nem túlzás ízesítőnek nevezni a vargányát, amivel szárított formában bolondítják meg az ételeket.

Egy olasz vidék tésztaételek nélkül?

Gran ragu ToscanaBár Itáliát hajlamosak vagyunk a tésztaételekkel azonosítani, Toszkánában ez kevésbé meghatározó, mint az ország más területein. Itt is akad persze specialitás, a nálunk is kapható Molisana Pantacce Toscana tészta szögletes formájával, hullámos széleivel nyerte el karakterét. Többnyire ez a típus az alapja a jól ismert babos tésztaételnek, de természetesen nem ez az egyetlen fogás, amihez használják.

Apropó bab! A toszkán konyha előszeretettel használ hüvelyeseket, köztük babot szinte minden elképzelhető formában. Babbal készül a tartalmas parasztleves, a ribollita, amit kenyérszeletekre merve tálalnak vagy ott az egyszerű babos egytálétel, a fagioli alla fiorentina. A csicseriborsó szintén gyakran felbukkan a toszkán fogásokban, a minestra di ceci neve szerint ugyan leves, ám elképesztően sűrű.

A húsételek is meghatározóak a régióban

A tenger közelsége természetesen ebben a régióban is nyomot hagy a gasztronómián, sült tengeri hal, tintahalkarika és polipsaláta is szerepel a helyi specialitások között. A már említett ribollitához hasonlóan kenyérszeletekre merve kerül tányérokra a cacciuccio, a tartalmas, különféle halakkal, rákkal és kagylóval készített, paradicsomos halleves, ami a tengerparti Livornóból indulva kezdte meg hódítását.

A toszkán konyha húsételei között mindenképpen meg kell említeni a különféle ragukat, amik a mi kínálatunkból sem hiányozhatnak. Előre elkészített verzióban ott vannak a Gran ragu Toscana termékek, de a Toscanacci vadraguk is igazi ínyencségek, hiszen olyan húsokból készülnek, mint a vaddisznó vagy a vadkacsa. A húsételek között akadnak ezen felül sültek, ilyen például a marhából készült bistecca alla fiorentina, vagy a trippa alla fiorentina, ami nem más, mint pacal.

Sajtok, desszertek, no meg a borok

chianti bor

A desszertek kevéssé hangsúlyosak, mivel Toszkána bővelkedik különféle gyümölcsökben. Ezeket többnyire sajtokkal kínálják, népszerű a juhtej alapú pecorino toscano, de szívesen fogyasztják a nyers juhtejből készített, érlelt verziót is, ez a tenero. Természetesen vannak azért édességek is, a jellegzetességek között ott van például a karácsonyi ünnepkörből kilépett mandulás, szárított citrusfélékkel készülő panforte és a mandulás keksz, a cantuccini, amit desszertborba mártogatnak.

Itália leghíresebb vöröse kétségkívül a chianti bor, de Toszkána tele van remek nedűkkel, szintén ismert a carmignano, a vernaccia di San Gimignano és a vino nobile di Montepulciano, továbbá a vin santo, ez az, amibe a cantuccinit mártogatják. A régióhoz kapcsolódik a világ leghosszabban érlelhető vörösbora is, ez nem más, mint a Brunello di Montalcino, ami sorra nyeri a különféle díjakat világszerte.

Toszkána csodáiról Önnek sem kell lemondania, csak mert nem oda született. Mi elvisszük Önhöz a legkülönlegesebb gasztronómiai remekeket, rendeljen bátran webáruházunkból!

 

Vásárlóink véleményei: