Crodino

Crodino

Milyen volt szőkesége?

No, nem egy vonzó szőke hajtincs inspirálta az írásunkat, hanem az olaszok mai napig egyik legkedveltebb üdítőitala, melyet ők, a hétköznapi beszédben csak szőke italnak neveznek. A rendes polgári neve: Crodino. Valami olyan mitikus ital ez nekik, mint lenne nekünk mondjuk a már régen nem létező bambi, vagy az újjászületett Traubi szóda. 

Pontosan tudjuk, hogy 1964 december 1-én dobták piacra eredetileg Picador névvel, majd a neve Biondino-ra módosult, mondjuk, hogy Szöszire, hogy végül 1965 július 14-én megállapodjon a végleges, Crodino névnél. A név arra utal, hogy Crodo városkában gyártják, palackozzák a mai napig. Ez a település, mindössze 1405 lakosával Piemonte régióban található, úgy 140 kilométerre észak-keletre Torinótól, már majdnem a svájci határnál. Lenyűgöző táj, hegyek, völgyek, folyók, vízesések, tavak bárhová nézzünk.  És ott van a természetes ásványvíz minden mennyiségben! Spontán tör fel a föld mélyéből, van olyan forrás közöttük, amely 130.000 liter vizet ad óránként. Ez az ásványvíz adta az alapját annak a vonzóan szőke italnak, amely mára magába bolondította az egész világot. És elérkezett ide is, tessék az Olaszbolt, Culinaria-ban keresni!

Két generáció csípi a „Szöszit”. De mi lehet ennek a titka? Tiszta, természetes ásványvíz és egy titkos recept. Annyit tudunk róla, hogy ezt a semmi mással nem összetéveszthető ízt olyan összetevők adják, mint különféle gyógynövények, a szegfűszeg, a fahéj, a kardamom, esszenciális olajok, leginkább a korianderből kinyert olaj, szerecsendió és ki tudja mi még és főleg, hogy milyen arányban. (Ha valaki nem tudná, az esszenciális vagy illóolajok természetes, aromás vegyületek, melyek magvak, fakérgek, szárak, gyökerek, virágok és egyéb növényi részekben találhatók. Lehetnek egyaránt enyhén, vagy erőteljesen illatozók. Ilyen olajat lehet kinyerni például a citrom vagy a narancs héjából is…)

Az ital és a gyártó cég története azért nem volt ennyire sima és akadálymentes. Az igaz, hogy a mai ital tökéletesen megfelel annak, amit 1965-ben az alkotók „összekutyultak”. Azonban már akkor volt némi összeütközés a Campari-val. Akkor ugyanis a Crodino is alkoholos italként indult, még a színe is vöröses volt, vagyis a fogyasztók könnyen összetéveszthették a Campari-val. Ezért a Crodino tulajdonosa úgy gondolta, hogy keres egy ízmestert és rábízza a raktáraiban lévő fűveket, fűszereket azzal a céllal, hogy csináljon valami mást, amivel meghódítana egy másik fogyasztói réteget és nem kell veszekedniük a Campari-val sem. És ez a szakember, mint egy alkimista addig keverte, kavarta a rendelkezésére álló alapanyagokat, amíg létrejött az az ital, amit Crodino-nak hívunk. Máig titok, hogy a 15-20 fajta gyógy- és fűszernövény milyen arányban keveredik benne. Ha az ízét kellene jellemezni, azt mondanánk, hogy a kezdetben édeskés íz egyre inkább a kesernyés felé halad miközben kiérezzük a füvek, fűszerek aromáját is. Finom magában és kitűnő koktélok készítéséhez is.

A Campari azonban mindig is ott settenkedett a „Szöszi” körül. A nyomás nem volt eredménytelen. 1995-ben  a Crodino csatlakozott a Campari Csoporthoz és ez segített abban, hogy kialakuljon az ital mai, korszerű imázsa nem utolsó sorban a hatásos reklámkampányoknak köszönhetően. Mindezt úgy, hogy megmaradt a termék a maga hagyományos formájában. 2014-ben megjelent a piacon a Crodino Twist zöldséges, piros gyümölcsös ízesítésekkel. 

A Crodino-t hidegen, esetleg egy kunkori narancs- vagy citromhéj kíséretében fogyasszuk. Ha egy kis alkoholos aperitífet kreálnánk belőle, elég „feljavítani” a „Szöszit” egy kis Prosecco-val vagy Száraz Vermuttal. Crodino-t használnak a Sixyteen Rum koktél elkészítéséhez is. Ez a koktél, egy legenda, amely a képzelet szárnyán visszarepít minket a Piemonte-i, már lecsúszó arisztokrácia és nagypolgárság puccos, tobzódó fogadásainak korába, akik között egy nagy társadalmi életet élő, nőfaló gróf mindig ezzel az itallal kínálta azokat a fiatal hölgyeket, akikről azt vélte, hogy hajlandóak lennének engedni a nyomulásának. A gróf úgy gondolta, hogy ez az ital segíthet nekik meghozni irányába a helyes döntést… Később az ital a modern idők partijain és a kivételesen elegáns fogatásokon tűnt fel. Aki ezt szolgálta föl, az a vendéglátó tiszteletét és jókívánságait akarta közvetíteni a vendégeinek. Ezután a Sixteen rum sokáig háttérbe szorult, egészen addig, amíg a XXI. században egy ismeretlen bártender újra felfedezte a receptet és megismertette a nép egyszerű gyermekeivel is. Elsősorban aperitifként fogyasztják. 

A koktélt Crodino-ból, Vörös Martini-ből és rumból keverik ebben az arányban: 1 üveg Crodino, 2,5 cl rum, 2,5 cl Vörös Martini, egy kevés citromlé. Mehet bele jég, díszítésnek pedig citrom- vagy narancshéj. A koktélnak van egy másik változata, az Old Sixteen Rum. Ebbe legalább öt éves Martini kerül és citrom ízesítésű Bacardi Limon rum. 

(HAAS)

Vásárlóink véleményei: