Puglia gasztronómiai kincsei az olívaolajtól a Negroamaro borig

taralliKóstolt már igazán jó olívaolajat, orecchiette di pugliese tésztát vagy épp Negroamaro bort? Puglia gasztronómiája csupán pár kattintásra van Öntől!

Olaszország délkeleti régiója, azaz Puglia történelmi gyökereit illetően hasonlít az ország többi részéhez, itt is a pásztorkodás és a halászat alapozta meg a gasztronómiát, és érezhető az egykori szegénység is. Ezen felül az átvándorló népcsoportok, például arabok, spanyolok, görögök és franciák is erős nyomokat hagytak a pugliai konyhán, így született meg az az egyedi karakter, ami ma jellemzi a helyi ételeket.

 

Ha le akarjuk egyszerűsíteni, a gabona, az olaj és a bor hármasa határozza meg a helyi jellegzetességeket, de földrajzi elhelyezkedéstől függően meghatározó a tejtermékek, a hal és a fokhagyma használata is. A Gargano-félszigettől Barin át Salento környékéig városról városra változnak az összetevők és a szokások, most mégis megpróbáljuk összefoglalni, mit érdemes tudni a régió meglehetősen színes gasztronómiájáról.

Finomságok a búzatermesztésre alapozva

Puglia híres a remek kenyérfélékről, melyek közül világhírnévre tört és eredetvédetté lett nyilvánítva a pane di Altamura. Szintén érdemes megemlíteni a pici, kissé száraz frisedda nevű kenyeret, amit készítenek paradicsommal és hagymával ízesítve is. Ott van ezen felül a focaccia, azaz a lepénykenyér, ami ebben a régióban főtt krumplival készül, a tetejét pedig fekete olajbogyóval, paradicsommal, rozmaringgal szórják meg.

A házi tésztakészítésnek nagy hagyománya van a környéken, igazi helyi különlegességnek számít az orecchiette di pugliese, vagyis a fülecske tészta, ami az alakja miatt kapta ezt a játékos nevet. A régió északi részén a troccoli számít jellegzetesnek, mégpedig azért, mert egy speciális sodrófával készül. Az ismertebb tésztafajták közé tartozik ezeken felül a lasagne, a recchie és a macaroni.

Főétel variációk, édes és sós különlegességek

caroli olivaolajÉrdekesség, hogy ez az olasz régió tudhatja magáénak a leghosszabb tengerpartot, a maga közel 800 kilométerével. Ebből egyértelműen következik, hogy a különféle halak, valamint kagylók, tintahalak és egyéb izgalmas tengeri herkentyűk a pugliai konyha fontos részét képezik.

A húsos fogások között a bárányból készült ételek dominálnak, ezekben a hús rendszerint grillen sül, az ízekért pedig hagyma, paradicsom, babérlevél és fehérbor felel. Említést kell tenni ezeken felül a sajtokról is, melyek közül külön figyelmet érdemel a burrata, ami nem csak előétel formájában kerül a tényérokra, hanem önálló fogás is készül belőle.

Akad valami, ami szinte kötelező eleme a helyi ételeknek, a kenyérféléktől az imént említett húsos fogásokig mindenben ott az olívaolaj. Ez nem csak egyszerű zsiradék, az extra szűz, például Caroli olívaolaj egyedülálló zamatot ad az ételeknek, népszerűségéből adódóan pedig ma már különféle ízesített változatokban is készül.

Az olasz konyhára jellemzőek a kifejezetten édes desszertek, és ez a délkeleti régió esetében sincs másképp. A legismertebb nassolnivaló a cartellate, ez lényegében egy leveles sült tészta, ami eredetileg karácsony táján készül. Ezen felül ott van például a taralli, ami apró, gyűrű formára sodort keksz. Ez készülhet édes változatban, igazán nagy népszerűségre mégis sós ropogtatnivaló formájában, az aperitivo részeként tett szert.

Nedűk a második legnagyobb bortermelő régióból

negroamaro borPuglia a bortermelést illetően is kiemelkedik az országban, ami nem csoda, mivel 80 ezer hektárnál is nagyobb szőlőterülettel rendelkezik, melyből évente több mint 6 millió hektoliter bor készül, ez a teljes ország termelésének mintegy 14%-a. A borrégiót három, igazán karakteres szőlőfajta alapozza meg.

A Sangiovese intenzív és gyümölcsös, világos vörösbort ad, a Negroamaro bor egészen sötét, kissé kesernyés utóízű szőlőből készül. Végül ott a Primitivo di Manduria bor, melynek szintén egy sötét, különlegesen zamatos szőlőfajta adja az alapját. Létezik belőle DOC bor, melynek különlegessége, hogy 100%-ban Primitivo fajtából áll, szemben más helyi borokkal, amiket házasítással hoznak létre.

Bár Puglia hazánkból is könnyen megközelíthető, gasztronómiai kincseiről akkor sem kell lemondania, ha nem tervez utazni a közeljövőben. Nézzen körül webáruházunkban és rendelje meg új kedvenceit egyenesen az olasz csizma sarkából!

Vásárlóink véleményei: