Pikáns kaland az ízlelőbimbóknak: a ‘nduja

Nduja calabriai szalámiCalabria egyik specialitása, a ‘nduja egy igazi ínyenc csemege. Ha még nem kóstolta, itt az idő, hogy megismerkedjen a különleges olasz szalámival!

Az olasz gasztronómia tele van ínycsiklandó ízekkel és különleges fogásokkal, de a ‘nduja mégis képes arra, hogy kiemelkedjen a tömegből. Ez a pikáns, kenhető szalámi Dél-Olaszországból, Calabriából származik, azonban népszerűsége ma már bőven túlnyúlik az olasz csizma határain. Bár mi, magyarok, jól ismerjük a szalámikészítés művészetét, a ‘nduja valami egészen más.

A calabriai szalámi évszázadokkal ezelőtt kezdte meg hódító útját, amikor még a disznó értékes része a földbirtokosoknak járt, a parasztoknak pedig be kellett érniük azzal, ami maradt. A szegénységből erényt kovácsolva, a zsírosabb részek felhasználásával született meg az ikonikus csemege, ami minden szempontból megfelelt az akkori igényeknek, hiszen tápláló és sokáig eltartható.

Hozzá kell tenni, hogy a zsír napjainkban is fontos összetevője a szaláminak, de természetesen ez ma már nem maradékot jelent, általában tokaszalonna, hasaalja vagy comb adja az alapot.

Mitől olyan különleges ez a szalámi?

Nduja calabriai szalámi

Egyedülálló ízvilágát a gondosan válogatott alapanyagoknak, valamint a hagyományos elkészítési módnak köszönheti a ‘nduja. A sertéshús mellett nemes zsírokat, csípőspaprikát, sót és ízléstől függően néha fokhagymát is adnak a masszához, melyet teljesen homogénre darálnak és kevernek, majd sertésbélbe töltve füstölnek, érlelnek.

A fűszerek pontos aránya a szalámikészítők titka, de a végeredmény minden esetben egy pikáns, mégis harmonikus ízbomba, melynek jellegzetes ízét a méltán híres calabriai chilipaprika adja. A nagy mennyiségű chilinek megvan a maga előnye, ennek köszönhetően ugyanis nincs szükség tartósítószerre, ráadásul a szalámi élénk színt kap, így még látványra is csábító.

A ‘nduja másik különlegessége a puha, kenhető textúra. A hosszú, három-hat hónapos érlelési folyamat során a hús és a zsiradék összeolvad, végül pedig egy krémes állagú szalámit kapunk.

‘Nduja, ahogy az olaszok fogyasztják

Calabriában a szalámi a mindennapi étkezés szerves része. Általában meleg pirítósra kenik, de fogyasztják friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel, érlelt sajtokkal, természetesen egy pohár helyi vörösbor társaságában is. A kenhető állag okán azonban a ‘nduja bőven túlmutat a szendvicskrém jellegen, komplett fogások, ízletes ebédek és vacsorák készülnek belőle.

Az olaszok szalámija nagyszerű alapja lehet húsos raguknak, tésztaételeknek, de használják pizzafeltétként, sőt, levesek ízesítésére is.

Hogyan kerülhet a magyar asztalokra?

Nduja calabriai szalámiÉrdekesség, hogy olyan csemegéről van szó, ami saját ünneppel büszkélkedhet, Spilingában minden év augusztus 8-án megrendezik a 'nduja fesztivált, ahol a helyi termelők legfinomabb termékeit kóstolhatják meg a látogatók. Bár az izgalmasnak ígérkező ízélmény és a fesztiválhangulat egyaránt csábító, nem feltétlenül kell átlépni az országhatárt egy kis gasztronómiai utazásért.

A Culinaria Italia kínálatában kitüntetett helye van az olasz szaláminak. A klasszikus kenhető változattól a különleges, hagymával megbolondított szószig mindent megtalál nálunk, ami azt jelenti, hogy kedve szerint kóstolhatja meg a specialitást. Valami másra vágyik? ’Nduja alapú friss töltött tészta és tonhal filé is helyet kapott választékunkban, csak győzzön választani.

Nézzen körül webáruházunkban vagy ha az szimpatikusabb, látogasson el üzletünkbe személyesen, és varázsoljon az asztalra egy hamisítatlan calabriai csemegét! Kérdése van? Szívesen megválaszoljuk!

Vásárlóink véleményei: