Karácsony olasz módra: panettone és pandoro

panettone, olasz karácsonyi kalácsHa az idei karácsonyt szeretné hamisítatlan dolce vita életérzéssel megfűszerezni, a panettone és a pandoro nem hiányozhat az ünnepi asztalról!

Az olasz gasztronómia remekeit egész évben érdemes az asztalokra csempészni, hisz minden évszaknak megvannak a maga különlegességei. A karácsonyi időszakot természetesen Itáliában is szeretik megédesíteni az emberek, ahogy közeledik az advent, úgy telnek meg a cukrászdák és üzletek tradicionális ünnepi süteményekkel és persze csodálatos illatokkal.

Az olasz karácsonyi kalácsként emlegetett panettone, illetve pandoro hazánkban is évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Látványra különbözőek, a hozzávalóikban viszont sok a hasonlóság, innentől pedig máris adja magát a kérdés, hogy miben rejlik a két sütemény egyedi karaktere? Járjunk utána együtt!

Mennyei kenyér kandírozott gyümölcsökkel

A panettone elnevezés az olasz pane, azaz kenyér szóból született, azonban a név és a látvány is kissé csalóka, hisz valójában egy édes, rendkívül lágy tapintású süteményről van szó. A hozzávalókban nincs semmi olyasmi, ami meglepetést okozna, a tészta alapja liszt, kovász, víz, tojás, tej, vaj, cukor és só. Az eredmény mégis egyedülálló, hisz a lényeg csak most következik!

panettone, olasz karácsonyi kalács

Az ízélményt kandírozott gyümölcsök, jellemzően citrusfélék adják, ezen felül kerülhet a tésztába mazsola is. A tökéletes állag a 2-3 napon át tartó munkának, kelesztési és dagasztási fázisok gondosan megkomponált váltakozásának köszönhető, melynek ismeretében talán nem is meglepő, hogy hagyományosan az olaszoknál is készen vásárolt panettone kerül az asztalra.

Karácsonyi hangulatba bújtatott aranykenyér

A pandoro már pusztán a neve alapján a karácsonyi asztalra kívánkozik, hisz az eredetileg pane d’oro, vagyis aranykenyér, a csillag alapú kúpforma pedig még inkább ünnepivé varázsolja a süteményt. Itt az alapokat szinte ugyanazok az összetevők adják, mint a panettone esetében, vagyis víz, kovász, liszt, tojás, vaj, só és cukor. Akkor miben más a pandoro?

Az ellenállhatatlan zamatért vanília felel, végül pedig az egész meg van hintve porcukorral. Az elkészítés ennél a süteménynél is meglehetősen sok munkát és türelmet igényel, a titok a precizitás. A hozzávalók adagolásánál és a kelesztésnél is kiváltképp pontosnak kell lenni ahhoz, hogy a pandoro olyan legyen, amilyennek az meg van írva.

Süteményköltemények a klasszikusokon túl

panettone, olasz karácsonyi kalácsA panettone 1000 éves múltat tudhat magáénak, de a pandoro története is egészen a 13. századig nyúlik vissza, a sütemények eredeti jellemzőin tehát vétek lenne változtatni. Viszont a hagyományok tisztelete nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy kis újdonságot csempészni a receptekbe, és a tehetségesebbnél tehetségesebb cukrászok ezt bizony meg is teszik.

A panettone új, népszerű ízesítései között megtalálhatjuk a pisztáciakrémes, csokicseppes és gesztenyekrémes változatokat, de olyan különlegességek is akadnak a kínálatban, mint az agrumis-sáfrányos vagy a sütőtökös ízesítés. A pandoro is rengeteg féle verzióban készül, ott van például a Baileys krémes, a sós karamellás és a Limoncello krémes ínyencség.

Az ízesítéseknek csak a cukrászmesterek fantáziája szab határt, egy dolog viszont biztos, az eredeti olasz, kézműves termékeknek nincs párja. Ha az Ön családjának már van kedvence, a nagyobb kiszerelést ajánljuk, ha viszont az a cél, hogy minél többféle sütemény kerüljön az asztalra, érdemes próbálgatni az ízeket. Webáruházunkban 200 féle panettone és pandoro várja, válogasson kedvére!

Vásárlóink véleményei: