Colomba kalács, avagy tradíció modern köntösbe bújtatva

colomba kalácsAz olaszok húsvéti süteménye tökéletes ötvözete a hagyományok tiszteletének és a modern igényekre szabott cukrászatnak. Édesítse az idei ünnepet colomba kaláccsal!

Minden húsvétkor galamb költözik az olasz otthonokba, madarakról azonban szó sincs, ami ilyenkor a főszerepet kapja, az egy különlegesen ízletes kalács. A colomba di pasqua, vagyis húsvéti galamb az ünnep jellegzetes édessége, ami ma már nem csak Itáliában hódít, hanem a világ minden táján, köztük hazánkban is egyre több konyhába lopja be magát.

Honnan indult az olasz húsvéti kalács, hogyan ismerte meg a világ, és milyen formában kapható napjainkban? Tartson velünk a colomba évszázadokon átívelő történetének útján!

Mítoszok és legendák nyomában

Amit biztosan tudunk, hogy a colomba Lombardiából származik, ahogyan ahhoz sem fér kétség, hogy a keresztény hagyományokhoz kötődik. Bár a sütemény eredetével kapcsolatban többféle történet látott napvilágot és az igazság mindmáig rejtve maradt, annyi biztos, hogy a sajátos galamb forma szimbolikus jelentéssel bír.

  • Az egyik legismertebb legenda főszereplője egy Alboin nevű longobárd király, aki a VI. században élt. Ekkortájt történt, hogy Alboin seregével együtt elfoglalta Paviát, mire a helyiek édes, galamb formájú kenyérrel kínálták az uralkodót.
  • Egy másik történet Szent Kolumbán bencés misszionáriushoz kötődik, akit 600-ban meghívott az udvarába Teodolinda lombard királynő. Nagypéntek lévén Kolumbán nemet mondott a húsban gazdag ételekre, ám hogy ne sértse meg vendéglátóját, galamb formájú kenyérré varázsolta azokat.
  • A harmadik legenda valamivel későbbre teszi a kalács születését, eszerint a colomba az 1176-os legnanói csatához köthető. Sokak szerint ugyanis Carroccio és serege a lombard címeren látható három galambnak köszönheti akkori sikerét.

A colomba hivatalos születése

olasz húsvéti kalácsA kalács eredetéről tehát nem sokat tudunk, az viszont már nem ilyen bizonytalan, hogy hogyan vált széles körben ismert tömegtermékké. Ez az 1930-as évekre tehető, amikor a panettone készítés miatt már elhíresült Motta vállalat reklámfőnökének támadt egy ötlete. A gyártósorok az év nagy részében üresen álltak, a technológia és az alapanyagok viszont adottak voltak, így a karácsonyt követő időszakban a panettone helyét átvette a colomba.

Az olaszok húsvéti süteménye nem csak formájában tér el a klasszikus karácsonyi édességtől, hanem kapott egy extra mandularéteget is a tetejére, jellegében azonban ugyanaz maradt. Mivel a panettone ekkorra már rendkívüli népszerűségre tett szert, hasonlósága révén a colomba sikerére sem kellett sokáig várni. Lényegében tehát a Motta vállalatnak köszönhető, hogy a kalács széles körben elterjedt, és ma már a világ minden táján felbukkan húsvét közeledtével.

Az olasz húsvéti kalács jelene

olasz húsvéti süteményA colomba tésztája liszt, vaj, tojás és cukor megfelelő arányú keverékéből áll, ezt teszi izgalmassá kandírozott narancshéj, valamint a mandularéteg. Ám az idő múlásával rengeteg különféle variáció született, mára pedig olyan különlegességek is kaphatóak, mint a pisztáciás, a citromkrémes vagy a muskotályos változat. A modern cukrászat azoknak is megadja a hamisítatlan colomba élményt, akik valamilyen ételallergiával küzdenek, kapható ugyanis glutén- és laktózmentes kalács is.

Ahány ember, annyi preferencia, annyi azonban biztos, hogy a tradicionális, kézzel készített süteményt lehetetlen letaszítani a trónjáról. Nem véletlen, hogy az olyan, nagy múltra visszatekintő márkák, mint például az Albertengo, nem térnek el a hagyományos recepttől és a legkiválóbb hozzávalókkal dolgoznak, így tudnak átlagon felüli ízélménnyel megajándékozni minket.

Ha eddig még nem kóstolta, azt ajánljuk, az idei húsvétot colomba kaláccsal koronázza meg, és rendelje meg a család új ünnepi kedvencét tőlünk!

Vásárlóink véleményei: