Az olaszok húsvéti süteménye tökéletes ötvözete a hagyományok tiszteletének és a modern igényekre szabott cukrászatnak. Édesítse az idei ünnepet colomba kaláccsal!
Minden húsvétkor galamb költözik az olasz otthonokba, madarakról azonban szó sincs, ami ilyenkor a főszerepet kapja, az egy különlegesen ízletes kalács. A colomba di pasqua, vagyis húsvéti galamb az ünnep jellegzetes édessége, ami ma már nem csak Itáliában hódít, hanem a világ minden táján, köztük hazánkban is egyre több konyhába lopja be magát.
Honnan indult az olasz húsvéti kalács, hogyan ismerte meg a világ, és milyen formában kapható napjainkban? Tartson velünk a colomba évszázadokon átívelő történetének útján!
Mítoszok és legendák nyomában
Amit biztosan tudunk, hogy a colomba Lombardiából származik, ahogyan ahhoz sem fér kétség, hogy a keresztény hagyományokhoz kötődik. Bár a sütemény eredetével kapcsolatban többféle történet látott napvilágot és az igazság mindmáig rejtve maradt, annyi biztos, hogy a sajátos galamb forma szimbolikus jelentéssel bír.
- Az egyik legismertebb legenda főszereplője egy Alboin nevű longobárd király, aki a VI. században élt. Ekkortájt történt, hogy Alboin seregével együtt elfoglalta Paviát, mire a helyiek édes, galamb formájú kenyérrel kínálták az uralkodót.
- Egy másik történet Szent Kolumbán bencés misszionáriushoz kötődik, akit 600-ban meghívott az udvarába Teodolinda lombard királynő. Nagypéntek lévén Kolumbán nemet mondott a húsban gazdag ételekre, ám hogy ne sértse meg vendéglátóját, galamb formájú kenyérré varázsolta azokat.
- A harmadik legenda valamivel későbbre teszi a kalács születését, eszerint a colomba az 1176-os legnanói csatához köthető. Sokak szerint ugyanis Carroccio és serege a lombard címeren látható három galambnak köszönheti akkori sikerét.
A colomba hivatalos születése
A kalács eredetéről tehát nem sokat tudunk, az viszont már nem ilyen bizonytalan, hogy hogyan vált széles körben ismert tömegtermékké. Ez az 1930-as évekre tehető, amikor a panettone készítés miatt már elhíresült Motta vállalat reklámfőnökének támadt egy ötlete. A gyártósorok az év nagy részében üresen álltak, a technológia és az alapanyagok viszont adottak voltak, így a karácsonyt követő időszakban a panettone helyét átvette a colomba.
Az olaszok húsvéti süteménye nem csak formájában tér el a klasszikus karácsonyi édességtől, hanem kapott egy extra mandularéteget is a tetejére, jellegében azonban ugyanaz maradt. Mivel a panettone ekkorra már rendkívüli népszerűségre tett szert, hasonlósága révén a colomba sikerére sem kellett sokáig várni. Lényegében tehát a Motta vállalatnak köszönhető, hogy a kalács széles körben elterjedt, és ma már a világ minden táján felbukkan húsvét közeledtével.
Az olasz húsvéti kalács jelene
A colomba tésztája liszt, vaj, tojás és cukor megfelelő arányú keverékéből áll, ezt teszi izgalmassá kandírozott narancshéj, valamint a mandularéteg. Ám az idő múlásával rengeteg különféle variáció született, mára pedig olyan különlegességek is kaphatóak, mint a pisztáciás, a citromkrémes vagy a muskotályos változat. A modern cukrászat azoknak is megadja a hamisítatlan colomba élményt, akik valamilyen ételallergiával küzdenek, kapható ugyanis glutén- és laktózmentes kalács is.
Ahány ember, annyi preferencia, annyi azonban biztos, hogy a tradicionális, kézzel készített süteményt lehetetlen letaszítani a trónjáról. Nem véletlen, hogy az olyan, nagy múltra visszatekintő márkák, mint például az Albertengo, nem térnek el a hagyományos recepttől és a legkiválóbb hozzávalókkal dolgoznak, így tudnak átlagon felüli ízélménnyel megajándékozni minket.
Ha eddig még nem kóstolta, azt ajánljuk, az idei húsvétot colomba kaláccsal koronázza meg, és rendelje meg a család új ünnepi kedvencét tőlünk!