Balzsamecet: ízesítés olasz módra

balzsamecetHa balzsamecettel tökéletesíti ételeit, nem csak különleges ízélményben lehet része, hanem számos jótékony hatással is számolhat. Rendeljen eredeti olasz terméket tőlünk!

Amikor szőlőből készített itáliai remekekről van szó, talán Önnek is a bor, esetleg a grappa jut eszébe, ám van még valami, ami nem kevésbé izgalmas gasztronómiai kalandozást ígér. A balzsamecet az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ha Önnek eddig még nem került a látóterébe, érdemes megismerkednie vele. Nézzük meg elsőként az eredetét és az elkészítési módját, hiszen ez már önmagában igazi érdekesség!

Tradíció és ízélmény: a hagyományos modenai balzsamecet készítése

balzsamecet felhasználásaBár ma már bármelyik élelmiszerüzletben lehet balzsamecetet kapni, a tömeggyártásban készült élelmiszerek minősége messze elmarad az eredeti változattól. A balzsamecet az olaszországi Modenában született meg, ahol a mai napig a messzi múltban gyökerező tradicionális eljárással készítik. Alapjául egy fehér szőlőfajta, a Trebbiano szolgál, amit kézzel, a lehető legkésőbb szüretelnek, hogy az íze olyan édes legyen, akár csak a mézé.

A mustot addig forralják, amíg az egészen sűrűvé válik, majd az egészet fahordókba töltik és kezdetét veszi az évekig tartó érlelési folyamat. Elsőként egy kétszáz literes hordót használnak, majd ahogy telnek az évek, egyre kisebb, utolsóként maximum 20 literes hordóba kerül át a sűrű, mélybarnává ért nedű. A hagyományos modenai balzsamecet nevet csak az a változat érdemelheti ki, amelyiket a zsűri is elismeri.

A balzsamecet értéke a korral együtt növekszik, akár 30 éves változatot is kóstolhat, ha igazi különlegességre vágyik. Az ízvilágot illetően nem csak maga a szőlőfajta meghatározó, hanem a hordók is, amiket az érleléshez használnak, a különböző fafajták ugyanis más-más ízt kölcsönöznek az ecetnekA tölgyfa adja a legmarkánsabb ízt, de gyakran érlelik cseresznyefa, kőrisfa, gesztenyefa hordókban is a Modena folyékony aranyaként elhíresült élelmiszert.

Amiért hálás lesz a szervezet, avagy a balzsamecet hatásai

  • A benne található antioxidánsoknak köszönhetően a balzsamecet segít csökkenteni, illetve optimális szinten tartani a koleszterinszintet.
  • Legfőbb hatóanyaga, az ecetsav probiotikus vegyületeket tartalmaz, melyek javítják a bélrendszer állapotát és támogatják az egészséges emésztést.
  • Polifenol tartalma révén hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, segít normális szinte csökkenteni a magas vérnyomást.
  • A balzsamecet hatásai a külsőn is nyomot hagynak, a probiotikumoknak köszönhetően fogyasztása jóllakottság érzetet kelt, így még a fogyást is támogatja.

A balzsamecet felhasználása: Hogyan kerüljön a tányérra a jótékony nedű?

balzsamecet hatásaHa röviden szeretnénk megfogalmazni, a balzsamecet remekül passzol minden könnyed, észak-olasz fogáshoz, tökéletes kiegészítője rizottóknak, salátáknak, desszerteknek. Jól harmonizál dióval, vaníliával, dinnyével és bogyós gyümölcsökkel, karakteres ízvilágának köszönhetően panettone és praliné ízesítéséhez is használják. Készülhet belőle egészen sűrű szósz és krém is, ilyen formában nagyszerűen illik például húsokhoz, sajtokhoz, grillezett zöldségekhez is.

Ma már különféle izgalmas ízesítéssel is készül ilyen nedű, így például kapható szarvasgombával, fügével, gyömbérrel, málnával megbolondított változat. Elsőként mindenképpen érdemes megkóstolni a klasszikus balzsamecetet, de mellette ezekről a különlegességekről sem érdemes megfeledkezni, sőt, akár komplett szettet is be lehet szerezni. Jól lezárva, sötét helyen korlátlan ideig eláll, így garantáltan nem vész kárba, bátran lehet kísérletezni a különféle variációkkal.

Nézzen szét webáruházunkban vagy akár látogasson el hozzánk személyesen, a Mammut Bevásárlóközpontban lévő üzletünkbe, és ízesítse ételeit olasz módra!

Vásárlóink véleményei: